הוכרתי כנפגע בעבודה, אילו גמלאות אני רשאי לתבוע?
על קצה המזלג, ניתן לקבוע כי ההבדל העיקרי בין תאונת עבודה לבין תאונה "רגילה" שאינה תאונת עבודה, מתבטא באפשרות למצות את הזכויות מול ענף נפגעי עבודה במוסד לביטוח לאומי. ובכל זאת, מה המשמעות של מיצוי זכויות מול המוסד לביטוח דלאומי? המשמעות באה לידי ביטוי בכמה רבדים.
גמלת דמי פגיעה
רובד ראשון, עוסק בגמלת "דמי פגיעה", גמלת דמי פגיעה היא הגמלה המשולמת לנפגע, עד תקרה של 90 ימים, בכפוף לאישור רפואי מתאים. הגמלה מחושבת על פי בסיס שכרו הרבע שנתי של הנפגע, במכפלה של 75% מבסיס השכר. היתרון המרכזי של גמלה זו, הוא שאינה דורשת בדיקה רפואית בפני וועדה רפואית ופקיד התביעות נוהג לאשר אותה באופן כמעט "אוטומטי", ובכפוף להצגת תעודה רפואית לנפגע בעבודה.
גמלת נכות מעבודה
רובד שני, עוסק בגמלת "נכות מעבודה". גמלה זו משולמת לנפגע רק לאחר שנבדק בידי ועדה רפואית, ורק לאחר שנקבעה לו נכות, בין אם זמנית, ובין אם קבועה. הנכויות הזמניות יכולות לנוע בין 10% לבין 100%, בעוד גובה הקצבה יחושב תמיד בהתאם לבסיס השכר שנקבע לצורך חישוב דמי הפגיעה. מי שקובע את גובה הנכות הזמנית הוא הרופא הפוסק בוועדה הרפואית. קביעתו מתבססת כלל ועיקר על שמיעת תלונותיו, על טיעונים משפטיים מפי בא כוחו, על בדיקתו הקלינית, ועל יסוד תיעוד רפואי המוצג בפני הוועדה.
גמלת "נכה נזקק"
רובד שלישי, עוסק בגמלת "נכה נזקק". גמלה זו, משולמת למי שוועדה רפואית קבעה כי נכותו זמנית, והוא הוכיח כי בתקופת הנכות הזמנית אינו עובד, אין לו כל הכנסה מעבודה או ממשלח יד, ואין כל סיכוי סביר כי בתקופה זו יוכל לעבוד ולהתפרנס, נוכח הפגיעה הרפואית. תביעה להכרה כנכה נזקק נבחנת על ידי ועדת רשות בהתאם לתקנה 18, ועדת הרשות דנה בשאלה האם לנפגע סיכוי סביר לעבוד בתקופת הנכות הזמנית או אם לאו. הניסיון מלמד כי כאשר תקופת הנכות הזמנית מגובה באישור מרופא תעסוקתי מגבירה משמעותית את סיכויי ההצלחה בשכנוע ועדת הרשות כי יש לאשר לנפגע הכרה כ"נכה נזקק". משמעות הגמלה הוא שהנכות משולמת לתקופה הזמנית בשיעור 100%, הגמלה למעשה משלימה את הנכות הזמנית לגובה נכות מלאה, ופעמים רבות מהווה המשך לתקופת דמי הפגיעה.
דרגת נכות יציבה – מענק או קצבה חודשית?
רובד רביעי, עוסק במענק נכות מעבודה, מענק חד פעמי הניתן למי שנקבעה לו דרגת נכות יציבה וקבועה, בשיעור בטווח שבין 9% ל-19%. המענק יחושב על פי גובה בסיס השכר הקובע לצורך גמלת דמי פגיעה, במכפלת 43 קצבאות נכות. במקרה שבו דרגת הנכות היציבה נקבעה בשיעור 20% ומעלה, תשולם לנפגע קצבה חודשית לכל החיים, שתחושב בהתאם לגובה דרגת הנכות היציבה שנקבעה בידי הועדה הרפואית, ובהתאם לבסיס השכר שנקבע לצורך דמי פגיעה. ומה קורה למי שנקבעה דרגת נכות יציבה בשיעור נמוך מ-9%? הוא לא יהיה זכאי לכל קצבה או למענק כלשהו מאת המוסד לביטוח לאומי.
מאגר המאמרים נכתבו על ידי עורכת הדין ענבל גורביץ' וכל הזכויות בהם שמורות לה. אין האמור במאמרים מהווה תחליף לייעוץ משפטי